Sunday, 16 May 2010

Memoar HidupKu 2

Di Sekolah Rendah

Sejak ana lahir sehingga Form 1, belum pernah keluar daripada dearah/bahagian ana. Paling jauh pun pergi Sarikei dan Sri Aman... Kuching sewaktu Form 1 baru bermukim di sana sehingga Form 5. Sekarang di UNIMAS, Kota Samarahan sejak tahun 2006 hingga sekarang.Nak cerita waktu sekolah rendah, ana tergolong dalam golongan yang tak masuk Tadika KEMAS sebab beberapa perkara.. Ceritanya begini, sebelum-sebelum ana semua adik beradik ana masuk tadika kecuali ana dan adik perempuan ana. Semuanya gara-gara kakak ana yang ke-4, sebab dia pagi masuk tadika pastu ponteng.. Jadi bapa ana pun tak bagi lagi lah lepas tu sebab "mun sik mauk pergi, sik payahlah pergi". Adik ana yang bongsu saja yang masuk tadika sebab syarat untuk kemasukan ke Tahun 1 adalah pasca tadika.Sewaktu sekolah rendah, ana bersekolah di SK Serabang yang letaknya 10 minit perjalanan daripada rumah ana.. Dekat je boleh jalan kaki.. Pertama kali menjejakkan kaki ke sekolah, banyak pengalaman yang diperolehi dan diketahui - ada budak yang menangis sebab takut dengan cikgu sampai keesokkannya sik mauk pergi sekolah dah..


Ya cerita waktu sekolah rendah... banyak gik sebenarnya... tp byk dah sik ingat...

Di Sekolah Menengah

Lepas habis UPSR, ana sambung  pelajaran ke bandar Kuching di sebuah sekolah yang terkenal - SMK Petra Jaya Kuching. Bermula tingkatan 1 hingga tingkatan 5, memang tak pindah sekolah lain walaupun boleh sebenarmya... (nak naikkan nama sekolah, sayang sangat dengan sekolah ni). Di sinilah bermulanya untuk ana mula mengenali erti kehidupan dan mencari identiti diri.


Pertama kali menjejakkan kaki ke sekolah ni, dalam satu minggu yang pertama ayah analah yang selalu menemankan ana sehinggalah ana masuk ke kelas. Dia memerhatikan daripada jauh, mana tau ana pelajar yang mengganggu ana. Lepas ana dah masuk kelas (kelas bermula) barulah ayah ana balik rumah.  Prihatinnya seorang ayah, huhu. Kemudian, minggu-minggu seterusnya ana dah biasa maka ana pergi sorang-sorang jak lah ke sekolah. Bermulalah kehidupan sebagai seorang pelajar sekolah menengah. Semasa tingkatan 1 ana ditempatkan di Tingkatan 1E, sebuah kelas yang agak baik juga dan guru tingkatan pun baik (Selamat Hari Guru 2010).

Bersempena dengan hari Guru ini, jadi akan mengambil kesempatan untuk mengucapkan "Selamat Hari Guru" buat semua guru di Malaysia dan secara khususnya kepada semua guru yang pernah mengajar dan membimbing ana sehinggalah menjadi seperti sekarang terutamanya guru-guru di SMK Petra Jaya. Jasa dan pengorbanan anda semua amatlah berharga dan ana mengharapkan semuanya berada dalam kehidupan yang sejahtera berpanjang dalam naunganNya. Amin ya rabbal a'lamin.


Jadi, kita teruskan kembali, iklan kejap tadik. Sekolah ini sebenarnya ada keupayaan yang tinggi untuk menjadi sekolah harapan walaupun  sering dikaitkan dengan kes buli, ponteng sekolah, gengster, dll. Memang pertama kali masuk takut juga. Tapi hakikat sebenarnya, yang bersikap seperti itu hanyalah sebilangan sahaja, kebanyakkan pelajar di situ baik-baik dan berpotensi untuk menjadi pelajar cemerlang. Cumanya bergantung kepada diri pelajar yan kedirik.

Di sekolah ini, ana banyak berkenalan dengan rakan-rakan dan guru-guru. Sahabat ana di sini adalah yang paling rapat dengan ana berbanding dengan yang di sekolah rendah dolok. Kami macam dah jadi adik beradik dah (remember the moments, huhu). Di sini jugalah ana mula untuk mengenal lebih mendalam mengenai hakikat dan pengamalan Islam di dalam kehidupan ana. Sewaktu tingkatan 2, guru tingkatan analah yang memberikan inspirasi untuk ana mula istiqomah dengan solat lima waktu; dan sejak waktu tersebut ana alhamdulillah tak tinggal solat 5 waktu melainkan kalau terlupa (masih kurang lagi imannya). Masuk tingkatan 3, ana mula dikenali oleh ramai guru-guru di sekolah tersebut. Banyaklah juga asam, gula dan garam pada waktu tu. PMR, alhamdulillah dapatlah 8A; ingat nak mohon untuk Sekolah Sains, tapi fikir punya fikir sama jak kondisinya. Cikgu-cikgu pun banyak support supaya tidak berpindah ke sekolah untuk menaikkan nama sekolah untuk SPM kelak. SPM pada tahun ana tu, memang pihak sekolah berbuat yang terbaiklah untuk kami sebab mereka yang menggalakkan kami untuk tidak berpindah.

Ana mula mengenal usrah (tarbiyah) semasa tingkatan 4, setelah mengikuti satu program (Kursus Inti Islami, anjuran ......). Waktu kursus ana memang banyak mengenal dengan lebih mendalam tentang Islam yang sebelum ini ana tak pernah tahu. Program itu memang banyak memberi perubahan pada ana dan membina identiti ana yang terbaik sebagai seorang pelajar Islam. Setelah program itu, ana memang mengikuti usrah yang dibuat di bawah program tu, yang lebih dikenali dengan nama Kelab KRH. Setiap minggu, ana alhamdulillah dapat konsisten hadir ke usrah tu sampailah masuk Kolej Matrikulasi. Tapi di matrikulasi lain pulak ceritanya... Kelak kita kongsikan bersama. Dengan usrah itu, sekali lagi ana tersentuh sehinggakan ana sanggup naik bas setiap hujung minggu daripada Semariang ke Satok untuk hadir usrah. Hujan, panas, sejuk kah tetap juak di redah. Waktu dah dekat SPM pun ana masih lagi hadir untuk usrah ya... Banyak yang ana pelajari walaupun belum memahami apa sebenarnya usrah tok... Ana hadir ya atas pun tujuan untuk mengubah diri dan memahami Islam, tu je. Tanpa mengetahui apa sebenarnya tujuan usrah tok... Sehinggalah ana masuk universiti barulah faham... Begitu sebenarnya...

 


To be continue...

Baitul Irsyad
2 Jamadil Akhir 1431H

1 comment:

  1. ish ish...menarik sejarahnya...anta kiranya ikhwah sekolah la yer...hebat!

    ReplyDelete

Salam ukhuwahfillah. You may post your comments here... Jazakallah khair for the comments, questions, suggestions or etc..